Hund Husdjur

Kom igång med hundträningen

Din hund behöver tränas för att må bra och bli en del av flocken. Den behöver lära sig reglerna som flockledaren (du) förväntar dig att hunden följer. Träning är också ett sätt för er att kunna kommunicera med varandra och bli vänner för livet!

Gå en hundkurs

Bäst hjälp får du genom att gå en hundkurs. Efter genomförd kurs har du fått grunderna för hur du arbetar tillsammans med din hund och hur du lär den nya saker. Du kan gå en kurs online om det inte finns några i ditt närområde, det positiva är att onlinekurser nästan alltid är tillgängliga. Dock rekommenderar vi att du går en valpkurs på plats, det är nämligen ett perfekt tillfälle att socialisera din valp med nya miljöer, människor och andra hundar. En hundkurs kan vara grundläggande för att lära hunden gå fint, sitta, komma på inkallning och lyssna på dig. Om din hund redan kan grunderna kan du gå en mer avancerad kurs som fokuserar på vanliga problemområden såsom att hantera hundens vaktinstinkt, lära hunden att spåra eller en introduktion till agility.

Klickerträning

En metod från 60-talet som åter kommit på modet är klickerträning. En klicker ger hunden ett ljud att associera med beröm och att belöning väntar. Klickern är bra eftersom det går lättare att pricka in exakt rätt tillfälle att belöna och det är konstant samma ljud så hunden lär sig snabbt att känna igen det. Med klickerträning använder du klickern istället för att säga ”bra” och därefter får hunden sin belöning: antingen en bit godis eller kanske en leksak eller klappar.

Vad borde din hund kunna?

En del hundägare är inte så sugna på att träna sin hund varje dag, de vill bara ha en bra grund så att hunden är lättare att hantera. Har man en ras som inte behöver mycket mental stimulans, såsom rena sällskapshundar, räcker det om din hund har lärt sig följande:

  • Rumsren
  • Vanliga kommandon: sitt, ligg, stanna, nej
  • Kommer vid inkallning
  • Slutar skälla eller annat oönskat beteende om du säger till
  • Går fint i koppel
  • Vallar inte bilar eller barn
  • Attackerar inte andra husdjur i hemmet
  • Ej aggressiv mot främlingar eller andra hundar (reserverad är dock ok men de ska aldrig vara rädda)

Men du borde vara medveten om att alla hundar mår bra av att utmanas mentalt och fysiskt då och då. En hund som inte får utlopp för sin energi eller sin nyfikenhet kan istället hitta på bus och få jobbiga ovanor som är svåra att träna bort.