Häst

Allt för din häst – utfodring och stall

Att veta allt om hästar är inte lätt. Om du vill veta mer och funderar på att bli hästägare. Ja. Då finner du en kort information om allt för din häst här.

Utfodring

Det första och viktigaste gällande hästens mat är ett bra grovfoder som gräs, hö, hösilage eller ensilage. Om du sedan motionerar hästen regelbundet finns en mängd olika kraftfoder att ge. Exempelvis kan din häst behöva tillskott som extra stöd i fodret för att må bra. Vidare finns även tillskott som hjälper att bygga upp hovar med dålig hovkvalitet samt det som hjälper till att hålla lederna mjuka. Ta en titt online för att se vad din häst kan behöva.

Stall

I stallet ska hästar alltid ha tillgång till färskt vatten och salt. En häst i vila behöver få i sig ca 5 liter vatten per 100 kilo kroppsvikt varje dag. Tränas den behövs det mer. För att hästar ska få i sig den mängd salt de behöver ger du det i form av saltstenar. Hästarna känner själva när de behöver salt och slickar då på saltstenen. Vid behov kan du även välja att lägga till extra salt i hästens foder. På så sätt får din häst i sig allt den behöver.