Husdjur

Att åka till veterinären

Ingen vill egentligen behöva ta sitt husdjur till veterinären. Men det är något man mest troligt kommer att göra minst en eller ett par gånger i livet. Att försöka göra veterinärbesöket så smidigt som möjligt för sitt husdjur, sig själv och veterinären är dock rekommenderat och det finns mycket man kan göra innan man åker och när man väl är där.

Till att börja med är det bra om inte djuret blir allt för stressad av resan till veterinären. Djur som hundar och katter kan vänjas vid bilresor om de får göra turer allt emellanåt. Speciellt om man börjar redan när de är små. Katter kan vara något speciella då de i regel behöver tas in till veterinären med en transportbur. Eftersom de är vana att få ströva omkring utan något liknande hinder i vardagen kan det vara bra att vänja sig vid transportburen långt innan man ta dem till veterinären med den.

Andra saker som kan lindra stressen för husdjur är att ta med sig lite godsaker de kan få äta och gärna något som har deras doft, som exempelvis en filt. Inför ett veterinärbesök är det viktigt att man kan berätta vad som är problemet och kan svara på allmänna hälsofrågor angående djuret. Att föra anteckningar när man först börjar märka att något inte står helt rätt till är därför rekommenderat. Innan man dock åker ut till veterinären kan det vara klokt att bara ringa och fråga om råd först. Saker och ting vi ibland tror är allvarliga eller akuta kan i själva verket gå över av sig själv utan behov av veterinär.

När man väl kommer till veterinären är det ofta bra att komma in själv först och kontrollera att de är redo att ta emot djuret. Behöver man vänta kan det vara bättre att låta djuret vänta i bilen under tiden. Med något som en hund kan man alternativt gå ut på en kort promenad om tiden tillåter. I de flesta fall är det bäst att följa med veterinären så man både kan svara på frågor och lugna ned djuret om de blir stressad av den nya miljön. I vissa situationer kan veterinären dock behöva ta iväg djuret en kort stund. Och då kan man själv behöva tänka på sin egen stressnivå. Att hålla sig sysselsatt med exempelvis mobilen och kanske ett litet spel kan vara tillräckligt med distraktion.